Skip to content

Det brasilianske valg 2022

Som nævnt i sidste uge, har vi været til valg både i Danmark og i Brasilien.

I Brasilien gik det således, at Lula vandt med 50,9% af stemmerne, hvilket er en af snævreste marginer i brasiliansk historie.

Det gik heller ikke upåagtet hen fra Bolsonaros støtter, som blokerede mere end 200 veje i det meste af Brasilien. Jeg var selv fanget i blokaden, og brugte 9 timer på en 5 timers køretur.

Bolsonaro var stille det første døgns tid, men har siden været ude et par gange og opfordre ophævelse af blokader, med henvisning til alle brasilianeres ret til fri bevægelse - og i princippet også erkendt sit nederlag. I en uvant diplomatisk tone, iøvrigt.

Onsdag var en helligdag, og her gik millioner på gaden i protest mod valget og især mod Lula, som tidligere er dømt for korruption, men senere frifundet pga. tekniske fejl.

Den vigtigste (og sværeste) udfordring bliver at samle et splittet folk - 49,1% er stærkt imod Lula.

Politisk er balancen nu, at kongressen overvejende er centrum/højre, hvilket nødvendiggør et bredt samarbejde henover midten.

Men håbet er, at Lula kan forbedre situationen i Amazonas, løfte millioner af brasilianere ud af fattigdom og samtidig holde de offentlige udgifter nede.

Derudover skal han genfinde melodien med landbrugssektoren, som står for 28% af BNP og er overvejende højreorienteret.

Mit eget personlige håb, er at han formår at indgå den frihandelsaftale mellem Mercosur og EU, som man har forhandlet om i 21 år...!

Som altid med Brasilien, skal det nok blive spændende.

Blog comments